-->

Nasıl Yunus Polis'i Olabilirim ?


Yunus Polis Nasıl Olunur ?


Polisokulu1937 olarak sizlere bu hafta Nasıl Olunur ? programımızda Yunus Polisi ele alacağız.Geçen hafta bildiğiniz üzere Çevik Kuvvet Polis Nasıl Olunur ? Anlatmıştık.

Yunus Polis Nedir ve Ne Zaman Kuruldu ?

Yunus polisi ilk kez 1993 yılında polislik imajını farklılaştırmak amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kuruldu.Yunuslar daha çok asayişle ilgili konulara müdahil olmakla birlikte , genelde toplu gezerler ve bir motosiklete iki kişi binerler.Öndeki öncü,arkada oturan artçı diye adlandırılır.Artçı elinde silah taşır .Kıyafetleri kırmızı siyah ve beyaz renklerden oluşmaktadır.Armaların  da başında kep bulunan bir yunus figürü yer alır.Yunus Polisler kurulduğu günden bu yana huzurun ve asayişin sağlanmasında önemli  rol aldılar.Özellikle olaylara hızlı müdahale edebilme yetenekleri ile halkın can ve mal güvenliğini sağlamada diğer Emniyet Müdürlüğü birimleri arasında öne çıktılar.


Yunus Polis Nasıl Olunur?

Yunus Polis olmak için öncelikle polis olmanız gerekmektedir.Daha sonra birimlerinizi seçebilirisiniz.Motosikletli polis timleri yani yunuslarda görev yapacak personel Polis Akademisi  veya Polis Meslek Yüksekokulu'dan yeni mezun olmuş personeller arasından tercih edilmektedir.Personel alanında aranılan kriterler arasında özellikle bu birimde , Yunuslarda görev yapmaya öncelikle istekli olmak ,amirler hariç 28 yaşını doldurmamış olmak gibi şartlar aranmaktadır. Genel Yunus Polis olma şartları aşağıda verilmiştir.



Yunus Polis Olma Şartları

** Motosikletli polis timleri biriminde çalışmaya istekli olma ,

**Amirler hariç, 28 yaşını doldurmamış olmak,

**Erkekler 1.75 cm bayanlar 1.70 cm'in altında olmamak ,

**Sağlık açısından hiçbir engel bulunmamak,

**Motosikletli sürüşü fiziksel yeterlilik gerektiren bir araç olduğu için , kişiler atletik ve sportif yapıya sahip olmalıdır.

Tüm bu özelliklere sahip olan personeller Polis Akademisi ve Polis Meslek Yüksekokullarından mezun olduktan sonra yapılan mülakatlar ile bu birimde çalışmaya hak kazanırlar.


Motosikletli polis timleri 


1 ile 2 aylık bir süre arasında değişen temel ve pratik konularda eğitim almaktadırlar. Ceza muhakemeleri kanunu, disiplin mevzuatı, arama, el koyma, çevre güvenliği, uyuşturucu maddeler, silah ve patlayıcı maddeler derslerinden eğitime tabi tutulurlar. Tüm bu eğitimlerin yanında motosikletin denge yapısı, parçaları ve tamirleri, motosiklet üzerinde düz sürüş, sağ ve sola yatış teknikleri, engellerden kaçma, fren kullanımı gibi teknik motosiklet dersleri de almaktadırlar. Alanında profesyonel eğitmenler tarafından verilen bu eğitimler sonunda adaylar çeşitli sınavlara ve mülakatlara tabi tutulmaktadırlar. Bu sınav ve mülakatlardan başarı ile geçen polisler yunus polis olarak görev yapmaya hak kazanırlar. Başarısız olanlar ise Emniyet Teşkilatının diğer birimlerinde görev alırlar.

Konuyla alakalı düşüncelerinizi Yorum kısmında paylaşabilirisiniz..

Facebook Profilinle Yorum Yap

0 yorum