-->

Nasıl Çevik Kuvvet Polis'i Olabilirim ?
























Polisokulu1937 Sayfası olarak sizlere Nasıl Olunur ? sorusu çerçevesinde Nasıl Çevik Kuvvet Polisi Olurum ? Sorusunu cevaplayacağız.Bildiğiniz üzere bir önceki "Nasıl Olunur ?" Polis Özel Harekat Polisi Nasıl olunur ? anlatmıştık. Şimdi ise Emniyet Genel Müdürlüğünün   toplumsal olaylarda eylemler , mitingler,vs, gibi olaylarında çok gördüğümüz bir birimi olan Çevik Kuvvet birimini anlatıcaz.


Çevik Kuvvet Nedir ? ve Ne Zaman Kuruldu ?

Çevik KuvvetEmniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı isyan kontrolünü sağlamak ile görevli birliklerdir. Kanunlar çerçevesinde yapılan toplantı,gösteri ve yürüyüşlerde düzeni sağlamak, katılımcıları koruması ve gerektiğinde toplumsal olaylara müdahale etmek ile görevlidir.

İlk  olarak 1965 yılında Toplum Polisi adıyla Adana, İstanbul , AnkaraZonguldak ve İzmir'de kurulmuş ve halk arasında giydikleri yeşil kıyafet ve beyaz miğferden ötürü "fruko" olarak bilinmekteydiler. 1982'de Toplum Polisi Çevik Kuvvet olarak adlandırıldı

Günümüz itibarıyla 81 il ve birçok ilçede çevik kuvvet birimi bulunmaktadır. Çevik Kuvvet birimi, merkezde Güvenlik Dairesi Başkanlığı'na bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ile illerde şube müdürlükleri, ilçelerde ise grup amirlikleri şeklinde teşkilatlanmıştır.

Çevik Kuvvet Polis'i Nasıl Olunur ?


Çevik Kuvvet Polisi olabilmek için öncelikle adayların polislik sınavlarına girmesi ve başarılı bir şekilde mülakatları geçmesi gerekmektedir. Polis okulunu bitiren adaylar Çevik Kuvvet Polisi olarak görev yapabilir. Çevik Kuvvet ekiplerinin şehir içerisindeki toplumsal olaylara müdahale, gerekli güvenlik önlemlerini alma,  yakalama bilgisi ve yetkisi vardır. Bu şubede çalışan polislerin uzun ve kalıplı olmasına, biber gazına karşı alerjisi olmamasına dikkat edilmektedir.

Çevik Kuvvet polisi olmak isteyen adayların 1 aylık bir eğitim verilmektedir. Bu eğitimin içerisinde; toplumsal olaylara müdahale şekli öğretilmektedir. Biraz daha detay verecek olursak;yanaşık düzen eğitimi, beden eğitimi, yakın savunma eğitimi ve yürüyüşlerde polisin görev, yetki, davranış tarzı, dağıtma ile zararsız hale getirme taktikleri konularında uygulamalı olarak eğitimler verilmektedir. Bu şubede görev yapan polislerin herhangi bir toplumsal olay karşısında mesai saatleri çok fazla uzayabilmektedir. Aynı zamanda göstericilere müdahele edildiği için tehlikeli durumlarla sık sık karşı karşıya kalınmaktadır. Bu nedenle bu şubede görev almak isteyen polislerin bütün bu etkenleri düşünüp karar vermesi gerekir.





















Peki Polis Okulundan mezun olur olmaz Çevik kuvvet Polis'i olabilirmiyim ? 
sorusuna açıklık getirecek olursak; evet olunabilir. İster lise mezunu isterse üniversite mezunu olunsun gene de polis olur olmaz çevik kuvvet polisi olunabilir. Biraz daha açıklık getirmek gerekirse; Emniyet teşkilatına giren polisler genellikle ilk görev yeri Çevik Şubesi olur. Şunu unutmayın; her polisin yolu bir gün çevik kuvvete düşer. Çevik Kuvvette 3 yıl görev yapmadan başka şubeye geçiş bulunmuyor. Eğer polis olarak ilk göreve başladığınızda başka şubede bile olsanız sonraki yıllarda 3 yıl Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yapmak zorundasınız.

Çevik Kuvvet Şubesi’nde görev yapan polisler; TOMA, Panzer ve Shortland gibi zırhlı araçları kullanıyor. Polis okullarından mezun olup, Çevik Kuvvet olarak göreve devam etmek isteyen polis memurlarının hizmet sürelerinin 3 yılı geçmemiş olması, amir sınıfında görev yapacak kişilerinse 45 yaşından gün almamış olması gerekmektedir. 
Bugün Sizlere Nasıl Çevik Kuvvet Polis'i Olunur ? sorusunu cevapladık. Bir Sonraki Nasıl Olunur? Konumuz  "Yunus Polis " hakkında olacaktır.

Konu ile alaklalı yorumlarınızı aşağıda belirtebilirsiniz .
Facebook Profilinle Yorum Yap

0 yorum