-->

PMYO ve POMEM Eğitim Sonu Sınavı Nedir ?



Hepinize Merhaba arkadaşlar sizlere bugün Polis Meslek Yüksekokulu ve Polis Meslek Eğitim Merkezi Eğitim sonu sınavı hakkında bilgi vereceğiz.

Polis Akademisine bağlı okulların (POMEM, PMYO, PAEM) eğitim-öğretim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar, okuldan mezun olmak için eğitim sonu sınavına tabii tutulmaktadırlar. Adayların, pomem-pmyo mezunu olarak polis memuru olmaları ya da paem mezunu olarak komiser yardımcısı kadrosunda göreve başlayabilmeleri için eğitim sonu sınavlarını başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Bu sınavdan başarısız olan adaylar, polis okullarından mezun olup emniyet teşkilatında görev yapamazlar. Polis okullarında okuyan öğrencilerin, meslek ile aralarındaki son engel eğitim sonu sınavı diyebiliriz. 

Polis okullarında yapılan Eğitim Sonu Sınavı hakkında yönetmelikte yazan bazı maddeler ;

PMYO Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 19/A ) Yüksekokul öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.

PAEM Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 42 ) PAEM öğrencilerinin komiser yardımcısı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına atanabilmeleri için öğrenim süresini başarı ile tamamlamaları ve 3/6/2015 tarihli ve 29375 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.

POMEM Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 21) POMEM öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır. Yapılacak sınavın usul ve esasları Başkanlıkça belirlenir.

PÖH Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 37) PÖH öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır. Yapılacak sınavın usul ve esasları Başkanlıkça belirlenir.


Bu Maddelere göre herhangi bir polis okulunu başarı ile bitiren diploma notu ne olursa olsun eğitim sonu sınavını başarıyla geçmesi lazım.
Eğitim Sonu Sınavı Amacı ve İçeriği
Bu sürecin amacı, emniyet teşkilatına katılacak olan personelin tam donanımlı, yeterli, vatanına-milletine bağlı ve ülkemizin kuruluş değerlerine sadık bir personel olmalarını sağlamaktır. Adaya, sınav sürecinde eğitim-öğretim döneminde gördüğü polislik eğitimlerinin yer aldığı sorulardan, kart çekme usulü ile sorular yöneltilir. Komisyon, farklı alanlardan da sorular sorabilir. Sözlü mülakat yapabilir. Adayın, mesleki bilgisine, polis okulu geçmişine ve kişinin güvenlik tahkikatı sonucuna detaylı olarak bakılır. Bu aşamadaki elemelerin büyük kısmı güvenlik tahkikatı sonucu kaynaklı olmaktadır. Özellikle FETÖ, PYD, DHKP-C, DAEŞ ve PKK gibi örgütlerle en ufak ilişkisi tespit edilen adaylar bu süreçte kesinlikle elenirler.












Eğitim sonu sınavı Polis okuluna girerken Sözlü mülakat aşaması gibidir Komisyon karşısına geçip size bir kart çektirip kartta yazan soruyu cevaplamanız istenir.

Eğitim Sonu Sınavı hangi kriterlere göre puanladırılıyor 

Adaylar ;

-- Mesleki bilgi düzeyi ,

--Konuyu kavrayıp ifade etme yeteneği,

--Özgüveni ve ikna kabileyeti,

--Davranışın ve tepkinliğin mesleğe uygunluğu 

Adayın Eğitim Sonu sınavında başarılı sayılabilmesi için 100 tam puan üzerinden 70 alması lazım 70'in altında alan adaylar malesef başarısız sayılır ve göreve başlayamaz .

Ayırca komisyon kararına itiraz edilemez.

Konuyla Alakalı Sorularınızı Yorum kısmında veya  Canlı Destekten Sorabilirsiniz.
Facebook Profilinle Yorum Yap

0 yorum