-->

MSÜ Sözlü Mülakat Soruları



Milli Savunma Üniversitesi Sözlü Mülakatta Çıkmış Sorular


Herkese merhaba arkadaşlar bugün sizlere yaklaşmakta olan Milli Savunma Üniversitesi 2. Seçim aşamalarından birisi olan sözlü mülakatta çıkmış olan bazı soruları yayımlayacağız.

Öncelikle:

       Önemli olan kendinizi ifade biçiminiz konuşmalarınızdaki ve kişilik testinde doldurduğunuz formlardaki tutarlılıktır.. Kurul karşısına saç-sakal tıraşınız temiz sade normal bir kıyafetle kendinizden emin (ukala değil normal) bir şekilde karşılarına çıkın ve ufak tebessümleri ihmal etmeyin..
       Şunu da iyi kavrayın; soruları bire bir bilmeniz beklenmiyor tutarlı, mantıklı verdiğiniz cevabın arkasında durmanız önemseniyor..

MSÜ Çıkmış Sözlü Mülakat Soruları

Kendini biraz tanıtır mısın ?

+ Ben Emin oğlu X, 29 ağustos 1996 tarihinde X hastanesinde doğdum. 6 yaşına geldiğimde anaokuluna, 1 sene sonra Y Okulunana başladım, 8 senelik ilkokul hayatımdan sonra Z Anadolu Lisesine başladım, burayı da başarıyla bitirip mezun oldum. Askerlik mesleğine ilgili, vatansever, çabuk öğrenen biriyim. İnsanlarla ilişkilerimin iyi olduğunu ve dürüst biri olduğumu düşünüyorum.
- Niçin burayı istiyorsun ?

+ Kanımın her zerresi istiyor efendim. Asker ocağı, baba ocağı kadar önemli benim için.
- Atatürk’ün yazdığı kitaplar nelerdir ?

+ Medeni Bilgiler, Arıburun Muharebeleri Raporu, Hatıra Defteri, Karlasbad Hatıraları, Subay ve Kumandan İle Konuşmalar, Cumalı Ordusu, Takımın Muharebe Eğitimi, Geometri, Taktik Meselenin Çözümü ve Emirlerin Yazılmasına İlişkin Öğütler, Taktik Tatbikat Gezileri , Nutuk
- Nutuk neyden bahseder ?

+ Nutuk milli birlik ilkesini esas alır. Nutuk siyasi ve gerçek tarihimizi anlatan esaslı bir eserdir.
- Atatürkün Çanakkale’de ilk görevi ve rütbesi nedir ?

+ Albay rütbesiyle Anafartalar grup komutanı.
- Gelibolu’da savaşın seyrini değiştiren köyün adı nedir ?

+ Oluklu Köyü’dür.

- Atatürk ilke ve bu ilkelere uyan inkılapları söyler misin ?

+ Cumhuriyetçilik İlkesi: Cumhuriyetçilik, milli egemenliğin hakim kılındığı bir yönetim biçimidir. Örn: Saltanatın kaldırılması.
Halkçılık İlkesi: Cumhuriyet ile yönetilen bir ülkede, siyasal açıdan kalkınmada, yönetimde, ulus ve devlet imkanlarının kullanılmasında halk yararının gözetilmesi demektir.Örn: Türk Medeni Kanunun kabul edilmesi.
Milliyetçilik İlkesi: Türk vatandaşlarının kendi varlığı ve mutluluğu için çalışması, başka ülke insanlarının da ülke bütünlüğüne ve birliğine saygı gösterilmesi anlamı ifade edilmektedir. Örn: Türk Tarih Kurumu’nun kurulması, Türk Dil Kurumu’nun kurulması.
Laiklik İlkesi: Din olgusunun çağdaş bir düzeye getirilmesidir. Din ile ilgili işlerin belli bir düzen haline getirilerek, devletin din ve vicdan hürriyetini tanımasıdır. Kısaca din işleri ile devlet işlerinin ayrı tutulması demektir. Örn: Halifeliğin kaldırılması.
Devletçilik İlkesi: Bireylerin özel girişimlerini ve yapacakları faaliyetlerini esas almak kaydı ile gerektiğinde devletin milletimiz adına memleket ekonomisini kontrol altında bulundurması anlamı ifade edilmektedir. Örn: sanayi teşvik kanunu, Aşar vergisinin kaldırılması.
- İzmirde ilk kurşunu atan kimdir ? 

+ Hasan Tahsindir.

- Hava Kuvvetlerine ait uçakları say ?

+ F16, F4, F5, RF-4



+ KC-135 bizdeki adı Asena. Adana, İncirlik üssündedir.
- Atatürk inkılaplarını sayar mısın ?

+ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması. Saltanatın kaldırması. Cumhuriyet’in ilan edilmesi. Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi. Türk Tarih Kurumu’nun kurulması. Türk Dil Kurumu’nun kurulması.Kabotaj Kanunu’nun çıkarılması. Türk Medeni Kanunun kabul edilmesi. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi. Soyadı Kanunu çıkarılarak herkese bir soyadı verilmesi. Kılık-kıyafet kanunun çıkarılması. Saltanatın ve halifeliğin kaldırılması. Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması.

- Büyük Ortadoğu Projesi nedir ?

+ "Büyük Ortadoğu Projesi", Ortadoğu ve yakın çevresi coğrafyasında yer alan ülkelerde batılı anlamda demokrasinin sağlanması, terörizmin ortadan kaldırılması, ekonomik ilişkilerin arttırılması ve ekonomik işbirlikleri sağlanarak bölgenin istikrara kavuşturulmasıdır.
- Marshall planı nedir ?

+ Marshall Planı II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketidir. 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik kalkınma yardımı almıştır.
- Küreselleşme ve Küresel ısınma nedir ?

+ Küreselleşme, ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel, politik ve ekolojik denge açılardan küresel bütünleşmenin, entegrasyon ve dayanışmanın artması anlamına gelmektedir. Küresel ısınma, başlıcası atmosfere salınan gazların neden olduğu sera etkisinin sonucunda, dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.

- Kurtuluş Savaşına kimler katılmıştır ?

+ Mustafa Kemal Atatürk, Korgeneral Fahrettin Altay, Mareşal Fevzi Çakmak, İsmet İnönü, Kemalettin Sami Gökçen, Ahmet Nurettin Baransel, Ali Fuat Cebesoy, Hüseyin Nazmi Solok, Yakup Şevki Subaşı, İbrahim Refet Bele, Kazım Karabekir ve diğer bütün şanlı türk ordusu askerleri.

- Ünlü Türk Denizcilerini sayar mısın ?

+ Çaka Bey, Umur Bey, Karamürsel Bey, Piri Reis, Turgut Reis, Kemal Reis, Burak Reis, Kaptan-ı Derya Barbaros Hızır Hayreddin Paşa, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa, Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa, Piyale Paşa, Oruç Reis, Murat Reis, Mezamorta Hüseyin Paşa, Ali Macar Reis, Seydi Ali Reis.

Polisokulu1937 olarak MSÜ 2018 sınavlarına girecek adaylara şimdiden başarılar diliyoruz.

Herkese İyi Günler Dileriz.
Facebook Profilinle Yorum Yap

0 yorum