PMYO Mülakat Aşamalari
Polis Meslek Yüksekokulu Mülakat Aşamaları
Herkese merhaba arkadaşlar bugün sizlere polisokulu1937 sayfası olarak Polis Meslek Yüksekokulu mülakat aşamalarında nelerle karşılaşacaksınız onlardan bahsedeceğiz.
2018 Yılı PMYO Alım Sayısı Ne Kadar ?
2018 PAEM Mezuniyetinde açıklamarda bulunan İçişleri Bakanımız Sn.Süleyman Soylu bu yıl Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerine en az lise mezunu 2500 öğrenci alımı yapılacaktır dedi.
PMYO Başvurusu
Arkadaşlar 2018 yılında Üniversitelere giriş sistemi değiştiği haliyle pmyo başvuru günlerinde de değişiklik .En son yapılacan yani 2017 yılında YGS sınavıyla alım yapan PMYO Nisan Mayıs aylarında Polis Akademisi PMYO başvuru sürecini başlatıyordu.Ama dediğimiz gibi bu yıl sistem değiştiği için tarihlerde değişiklik olacak.2018 yılında PMYO başvuruları 30.06.2018 yani TYT sınavından sonra başlanacaktır.
Polis Meslek Yüksekokulu Aşamaları.
Polis Meslek Yüksekokulu mülakat aşamaları 5 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar ;
1-TYT Sınavı
2-Evrak Kontrolü
3-Ön Sağlık Kontrolü
4-Fiziki Yeterlilik Parkuru
5-Sözlü Mülakat
6--Genel Sağlık Taraması
İlk olarak TYT Sınavından başlayalım ;
Arkadaşlar TYT sınavı ÖSYM tarafından 30.06.2018 tarihinde yapılacak.Polis Akademisi'de TYT sınavını baz alarak PMYO Başvuru baraj puanı belirleyecek.Yani bu yıl Diyelim ki baraj puanı 270 olarak belirlendi aday 270 ve üzeri alırsa başvura bilecek 270'in altında alırsa malesf başvuramayacak PUAN:269.999 olsa bile başvuru yapamaz.Sınavın bir diğer önemli yanı ise PMYO Giriş Puanınız Hesaplanırken TYT puanınız %25 alınıyor yani şunu diyebiliriz TYT puanınızı yükek tuıtmakta fayda var.
PMYO Giriş Puanı Nasıl Hesaplanır Öğrenmek için TIKLAYIN
2-Evrak Kontrolü
Polis Akademisi Mülakata gelirken sizde bir kaç tane belge ve onları el ile doldurmanızı isteyecek. nedir bu belgeler ;
a) Nüfus Cüzdanı (Başvuru yapan adaylar başvuru esnasında nüfus cüzdanlarının aslını ibraz etmek zorundadır)
b) Sınav başvuru dilekçesi,
c) Aday Sağlık Bilgilendirme Formu,
ç) Adayların Fiziki Yeterlilik Sınavı Parkuruna Katılmasına Engel Sağlık Probleminin
bulunmadığına dair beyanı, )
d) Diploma veya bitirme belgesinin aslı veya arkalı önlü olmak üzere Kurumca onaylı örneği ile öğrenimi devam eden adaylar için son sınıfta bulunduğunu gösterir öğrenci belgesinin Kurumca onaylı örneği, (Ayrıca lise son sınıfta öğrenim gören adaylar, “Başvuru Dilekçesi” üzerinde bulunan “Öğrenim Bilgileri” bölümünün ilgili kısımlarını doldurup öğrenim görmekte oldukları okulların yetkililerine onaylatacaklardır)
e) Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet biyometrik fotoğraf,
f) Kendisi ve evli ise eşinin sabıka kaydı olmadığını ifade eden yazılı beyanları, (Sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday kendi el yazısı ile kendisinin ve evli ise eşinin sabıka kaydı durumunu yazacaktır.) 9
g) Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğin bulunulmadığına dair yazılı beyanı, (Sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday kendi el yazısıyla askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı belirtecektir.)
h) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi, (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, yaş düzeltmesi yaptıran adaylar için yaş düzeltme belgesi)
ı) Emniyet teşkilatı şehit veya vazife malulü olanların eş ve çocuklarından, Personel Dairesi Başkanlığınca verilen şehitlik veya vazife malullük belgesinin Kurumca onaylı örneği, i) Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu,
j) Sınav Giriş Belgesi,
Yukarıdaki evraklardan herhangi biri eksik ise aday mülakatlara alınmaz.Dikkat edelim.
2-Ön Sağlık Kontrolü
Adaylar sırasıyla Sağlık komisyonun önüne gececek tabii bundan once adayın boy kilosu ölüçülecek erkekler de en 167 cm kızlarda en az 162 kısa boylu olmamak.vucüt kitle indeksi 18-27 arasında olmak.
Daha sonra aday komisyonun karşısına geçerek kısaca kendini tanıtır.Vücut kontrolü yapılır yani Yüzde kollarda eşgal belirleyici iz var mı buna bakarlar eğer iz var ise ve iz büyük ise komisyon olumsuz karar verecektir daha sorna göz testi yapılır (renk körülüğü,harf okuma) ve dişlere bakılır.Hepsi sağlamsa aday olumlu karar alır bir diğer aşama olan fiziki temel yeterlilik aşamasına geçer.
3-Fiziki Yeterlilik Parkuru
Adaylar yine sırasıyla komis karşısına gelir adını soyadını memlektini söylerek kameraya dönerek aynı şeyleri tekrar söyler.
Parkurun amacı
Aday değerlendirme ve seçme işlemlerinin bir aşaması olan fiziki yeterlilik aşamasında polislik mesleğini icra edecek adayların kuvvet, denge, çeviklik, çabukluk, esneklik ve kondisyon açısından polislik mesleğine uygunluklarını ölçecek parkur, yukarıda belirtilen ebat ve etaplardan oluşturulmuştur. fiziki yeterlilik parkuru ve zaman/puan cetveli oluşturulmuş ve ekte sunulan şablonda belirtilmiştir. Parkur hakkında detaylı bilgi için Tıklayın
Yapılacak hareketlerle ilgili olarak;
Öncelikle adaylara gruplar halinde fiziki yeterlilik parkuru tanıtılır. Adaylara parkuru tanıtım esnasında veya sınav esnasında oluşabilecek herhangi bir sakatlık durumunda fiziki yeterlilik sınav komisyonu sorumlu değildir. Daha sonra komisyonca ismi okunan aday komisyona kimliğini vererek kendini tanıttıktan sonra parkurun başlama noktasına gelip ve kameraya doğru dönüp kendisini bir kez daha tanıtarak parkura doğru döner.
Aşağıda 22.dönem Parkur Talimatı bulunmaktadır ;
Bütün Polis okulı sınavlarında bu parkur uygunlanmaktadır.
Adayların başarılı sayılabilmeleri için oluşturulan parkuru erkek adayların 48 saniyede, kadın adayların 51 saniyede tamamlamaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik parkurunu 40 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan erkek adaylar, 43 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan kadın adaylar 100 tam puan alırlar. Fiziki yeterlilik sınavı sonucunda 60 puanın altında alan adaylar yönetmelik gereği başarısız sayılırlar. Fiziki yeterlilik sınavında 60 puanın altında alan adaylara “0” sıfır puan verilir. Fiziki yeterlilik sınavı komisyonu başarısız adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verir ve başarısız adaylar mülakat sınavına geçemezler.
Not: Fiziki yeterlilik sınavına girecek adaylar spor kıyafetlerini yanlarında getireceklerdir.
4-Sözlü Mülakat
Adaylar Parkurdan sonra bir bekleme salonuna alınırlar ve sırasıyla Sözlü mülakat komisyonun karşısına çıkarlar.Kimliğinizi komisyon başkanına ki bu genelde okulun Müdürü olur.Kimliğinizi verdikten sizin için belirlenmiş noktada durarak beklemeniz.İlk olarak sizden bir soru kartı çekmenizi isteyeceksiniz kartı aldıktan sonra kartta yazan soruyu okumanız ve sizden cevaplanamnız istenecektir.Daha sonra komisyon farklı sorular yöneltebili kendini tanıt nereden geliyosun ve Genel kültür sorusu sorabilir belli olmuyor arkadaşlar orada sizden tek istediğimiz sakin olmaktır yoksa panikler yanlış cevaplar daha iyice panikleyip sınavınızı olumsuz etkilersiniz.Bir diğer husus ta Sorulan sorular kısa ve öz cevaplar vermenizdir aksi takdirde komisyonu sıkarsınız. Sözlü mülakatta başarılı olmak için en 70 puan almanız lazım.Size Aldığının puan söylenmeyecek yani komisyona kaç puan aldım gibi sorular sormayın. SAKIN.
Ve arık bundan sonra sınav sonuçlarını beklemek kalıyor . Kesin bir tarih olmaz sınav sonuçlarına dair Akademi Ne zaman açıklarsa artık.
Bütün bu aşamalardan sonra eğer asil kazanırsanız intibak eğitimine çağırılacaksınız.
İntibak Eğitimi ve Genel Sağlık Taraması Konularını daha sonra detaylı olarak Anlatacağız arkadaşlar. Bugünlük bu kadar yeter eğer sizin sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdan Facebook hesabınızla veya direk olarak ya da canlı destek yardımıyla sorabilirsiniz.
Herkese İyi Günler.